MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND
IN BEELD

  [Start] [Agenda] [Nieuws] [Plattegrond]

 

Geschiedenis - de naam Hodenpijl

De naam 'Op Hodenpijl' is al generaties lang de plaatsaanduiding zoals die in de volksmond wordt gebruikt.

Het geslacht Hodenpijl heeft in de 13e eeuw zijn naam verbonden aan een kasteel dat in de Hodenpijlse Polder was gelegen (tegenwoordig Klaas Engelbrechtspolder). Het kasteel is verwoest in 1351, tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten.

Schuilkerk Hodenpijl

Sinds 1657 was er een schuilkerk op Hodenpijl, aan de "smalle kant", in de Kerkpolder. Pater Gerardus Schade vestigde zich hier als eerste priester na de hervorming. In deze kerk trouwde in april 1653 de Delftse schilder Johannes Vermeer met Catharina Bolnes. Tot 1722 woonde ook de pastoor aan de smalle kant van het water. In dat jaar brak er brand uit. Het kerkgebouw werd hersteld, maar voor de pastoor is een woning aan de Rijksstraatweg gekocht, in de Hodenpijlsepolder. Een deel van deze woning, 'De Herdershof', is bewaard gebleven. De vertrekken bevinden zich direct achter de huidige kerk. In de achttiende-eeuwse pastorie was een kapel ingericht voor de doordeweekse godsdienstoefeningen. De kerk aan de smalle kant van het water, in de Kerkpolder, werd alleen op zon- en feestdagen gebruikt.

De Buitenplaats Hodenpijl

In 1702 bouwde de welgestelde familie Van Wouw uit Delft er de buitenplaats Hodenpijl. Tot 1855 was Hodenpijl een zelfstandige gemeente. In dat jaar werd het met St. Maartensregt bij Schipluiden gevoegd. Dirk Jacobzn Ammerlaan werd burgemeester van de nieuwe, grotere gemeente.

Buitenplaats Hodenpijl

De RK kerk van Schipluiden in Hodenpijl

In 1839 besloot het toenmalige kerkbestuur tot de bouw van een nieuwe kerk aan de overkant, de "brede kant", ter vervanging van de inmiddels veel te kleine schuilkerk.

Kerk van Hodenpijl

Op 13 oktober 1840 werd de kerk plechtig ingewijd. De parochie telde toen ongeveer 600 communicanten. Het katholieke centrum in Hodenpijl lag centraal in de parochie. De katholieken woonden in die tijd niet in de eerste plaats in een stad of dorp, maar in een parochie en in het hart daarvan moest de kerk staan. De pastorie is pas in 1872 gebouwd.

Meer informatie over de R.K. Kerk op Hodenpijl op Midden-Delfland.net:

17 september 2023